Wish List 0

Pırlantaların Özellikleri Nelerdir ?

heading_title

Pırlanta, doğanın insanoğluna sunduğu, kendine özgü ışıltısı ile göz kamaştıran en değerli ve en sert mücevher taşıdır. Oluşumu yüzyılları bulan pırlanta, eski zamanlarda “Taşların Kralı” olarak isimlendirilmiştir. Başka hiçbir madde tarafından çizilemez yapısı, kendine has ışıltısı ve nadir oluşu ile her zaman değerini korumuştur.


Her pırlanta tektir ve özeldir. Sanatkarların ellerinde yoğun emeklerle meydana getirilen pırlantalı mücevherler bugün artık alternatif bir yatırım aracı olarak da görülmektedir. Ölümsüz aşkın ve sevginin simgesi, geçmişi geleceğe bağlayan tek armağan olan pırlantayı, tüm dünyada milyonlarca çift birbirlerine sevgilerini ifade etmek için tercih ediyorlar.


Doğum günü, anneler günü, sevgililer günü, yılbaşı, nişan, söz, düğün, arkadaşlık, bebek doğumu, hatıra, aile simgesi gibi pek çok özel durumda ve günde verilebilecek bir hediye olan pırlanta, her kadının hayalinde olan bir hediyedir.


Bir pırlantanın değeri nadir bulunmasına bağlıdır. Çıplak gözle bakıldığında aynı görünse de, hiçbir pırlanta diğerinin aynı değildir. Pırlanta fiyatları 4C özelliğine göre değişiklik gösterir. Aynı karat ağırlığındaki iki pırlanta arasında fiyat farkının olma nedeni 4C özelliğine bağlıdır.


PIRLANTANIN 4C'Sİ


Pırlanta seçerken göz önünde bulundurulması gereken 4 ana özellik vardır.


4C olarak bilinen bu özellikler:


Kesim (Cut)

Renk (Colour)

Berraklık (Clarity)

Karat Ağırlığı (Carat Weight)


Kesim

Pırlantanın özelliklerinden bir çoğunu doğa belirler, ancak taşın gerçek pırıltısını, ateşini ve nihai güzelliğini ortaya çıkarmak deneyimli bir kesim ustasının becerisine bağlıdır. Boyutu ve şekli ne olursa olsun iyi kesimli bir pırlanta ışığı kendi içinden geçirerek yansıtır. Işık, ayna gibi yüzeylere çarpar ve taşın tepesinden dışarıya dağılarak ateşli ışıltısını ortaya çıkarır. Bir elmas çok derin yada çok yassı bir şekilde kesilirse, o zaman yanlardan veya dipten ışık kaybedebilir buda değer kaybetmesine sebep olur.

Kesim sözcüğü pırlantanın şeklini ifade eder. Yuvarlak, kare, damla yada kalp şekilleri en çok bilinenler arasındadır. İlerleyen teknoloji sayesinde çok daha farklı şekiller ve kesimler ortaya çıkmaktadır.

Renk

Pırlanta, gökkuşağının her renginde görülür, bu renklerin bileşkesi olan beyaz, en çok tercih edilenidir. Bu renkteki pırlantalar beyazın tonuna göre alfabetik sırayla D-Z arasında dizilir. Aralarındaki renk farklılıkları o kadar belirsizdir ki, renk sınıflandırması bir uzman tarafından kontrollü bir ışık altında yapılmalı ve doğruluk için standart bir renk seti ile karşılaştırılmalıdır. Aynı berraklık ve karata sahip iki pırlanta, renklerine bağlı olarak farklı fiyatlara sahip olabilir.


Berraklık

Her pırlanta tektir. Doğa, her pırlantanın onu takan kişi kadar eşsiz olmasını sağlamıştır. Pırlantanın içinde var olan ve “leke” olarak adlandırılan doğal özellikler “doğanın parmak izleri” olarak bilinir ve her bir taşın tekliğini yansıtır. Genellikle gözle görülmeyen bu küçük izler, elmas yer kabuğunun altında oluşan elmasın içinde hapsolan mineraller ya da meydana gelen çatlaklardır.

Bu izlerin sayısı, türü, rengi, boyutu ve konumu da pırlantanın değerini etkiler. Taşın temizlik derecesi, yeterli bir ışık altında, 10 kez büyüten bir mercek ile uzmanlar tarafından incelenerek tespit edilir.

Karat Ağırlığı

Karat, pırlantanın ağırlık birimidir. 1 karat 0,20 gramdır. Karat miktarı arttıkça taşın birim fiyatı da yükselir. Özellikle tek taşlar fiyata büyük etki yaparak ve belli sınırları aştıkça oransız olarak büyük farklılıklar oluşturmaktadır. örneğin , bir karatlık tek bir pırlanta, aynı renk, berraklık ve kesimdeki yarım karat ağırlığındaki pırlantadan daha değerli olacaktır.



NOT : Burada kullanılan bilgiler, uluslararası geçerliliği olan Gemoloji (Değerli Taş Bilimi) Laboratuarlarının bilimsel yayınlarından derlenmiştir. Renk, berraklık konularında sunulan tablolar, konu hakkında fikir vermek amacı ile temsili olarak hazırlanmıştır. Bu tablolar kullanılarak sınıflandırma yapılamaz.