Mücevher Bakımı Nasıl Yapılır ?
Mücevherinizi Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Mücevherlerinizi günlük hayatınızda kullanırken sert darbeler ve çizilmeler yüzeyinde kalıcı izler bırakabilir. Bu tür hasarların meydana gelmemesi için ev, bahçe vs. işlerle uğraşırken veya spor yaparken mümkün olduğunca takılarınızı üzerinizde bulundurmayınız.
Kullanmadığınız zamanlarda mücevherlerinizi özel mücevher kutularında, kendi orijinal kutularında veya kağıt mendil gibi yumuşak malzemelerle ayrı ayrı sararak saklayınız.
Takılarınızı mücevher kutusu gibi yerlerde saklarken birbirine temas etmemesine dikkat ediniz. Değişik sertliklerde olan takılar birbirini çizebilir veya ezebilir. Pırlantalar dünyanın en sert maddesidir ancak sürtündükleri takdirde birbirlerini çizerek zedelerler, bu da onların değer kaybetmesine yol açar.
Takılarınıza klor, aseton veya çamaşır suyu gibi kimyasal maddelerin temas etmesi, renklerinin değişmesine ve matlaşmasına neden olmaktadır. Günlük kullanımda bulaşık yıkarken kullandığınız sabunların artıkları veya el kremleri bile takınızın üzerinde kalarak ışıltısını etkileyebilir.
İnci, mercan gibi değerli taşlar tozdan, terden ve kozmetiklerden hoşlanmazlar. Özellikler su ve kızgın güneşe karşı çok hassaslardır. Kullanım sonrasında tozları alınarak ısı ve ışık almayan özel kutularında saklamak gerekir. Bununla beraber incilerin canlılığını kaybetmemesi için hava alması gerekmektedir, dolayısı ile uzun süre kapalı bırakmamak gerekir. Asitli maddeler içeren parfüm ve kozmetikler iplerini çürütebileceği için zaman zaman yeniden dizilmeye ihtiyaç duyarlar.
Elmaslı takılar su ile tema etmemelidir. Elmaslı ürünlerde parlaklık sağlaması için kullanılan foya kısmı, elmasın altının kapalı olmasına rağmen su alır ve zarar görür. Sarımsı veya kahverengi bir renge dönüşen foya, elmasın da renginin değişmesine neden olur. Böyle durumlarda taşın sökülerek foyasının değiştirilmesi gerekir.
Takınızın üzerinde bulunan taşların düşüp kaybolma ihtimaline karşı düzenli olarak (yılda en az bir kez) kontrol edilmesi gerekir. Bu tür kontroller için mücevherinizi satın almış olduğunuz kuyumcuya başvurunuz.
Takınızın bakımı için;
Küçük bir kaba bir miktar sıcak su doldurarak içine yumuşak sıvı sabundan ekleyiniz. Takılarınızı (elmaslı, incili ve mercanlı ürünler hariç) üç-beş dakika bu karışımda bekletiniz. Daha sonra kılları yumuşak olan bir fırça ile (diş fırçası olabilir) nazikçe takınızın yüzeyini ve kir birikebilecek yerleri fırçalayınız. Üzerindeki deterjanın gitmesi için takıyı akan suyun altında tuttuktan sonra kuruması için ağıt havlu üzerine bırakınız veya nazikçe siliniz.
Pırlantalar temas halinde vücuttaki yağı kolayca üzerlerine alır ve parlaklığını etkileyecek şekilde yağ tabakası ile kaplı olabilir. Pırlantaları temizlerken alkol kullanılabilir, bulunmaması durumunda alkol ihtiva etmesi sebebi ile kolonya da kullanılabilirsiniz.
Satın almış olduğunuz ürünlere profesyonel bakımın yapılabilmesi için kuyumcunuza veya mücevhercinize başvurunuz. Küçük bir kaba bir miktar sıcak su doldurarak içine yumuşak sıvı sabundan ekleyiniz. Takılarınızı (elmaslı, incili ve mercanlı ürünler hariç) üç-beş dakika bu karışımda bekletiniz. Daha sonra kılları yumuşak olan bir fırça ile (diş fırçası olabilir) nazikçe takınızın yüzeyini ve kir birikebilecek yerleri fırçalayınız. Üzerindeki deterjanın gitmesi için takıyı akan suyun altında tuttuktan sonra kuruması için ağıt havlu üzerine bırakınız veya nazikçe siliniz.
Pırlantalar temas halinde vücuttaki yağı kolayca üzerlerine alır ve parlaklığını etkileyecek şekilde yağ tabakası ile kaplı olabilir. Pırlantaları temizlerken alkol kullanılabilir, bulunmaması durumunda alkol ihtiva etmesi sebebi ile kolonya da kullanılabilirsiniz.
Satın almış olduğunuz ürünlere profesyonel bakımın yapılabilmesi için kuyumcunuza veya mücevhercinize başvurunuz.